"Баняки-ванни" вулиці Сербської пропонують замінити різдвяною завісою

22.12.2014 11:15
Замість баняків

Начальник управління охорони історичного середловища Львівської міськради Лілія Онищенко у групі Facebook "Нас не питали!" оприлюднила світлину тимчасової заміни шоколадних ванн на фасаді будинку № 3 по вулиці Сербській (їх встановлено мережею ресторанів "Холдингу емоцій "Фест!").

"То зустрічна пропозиція від "Фесту". Може "Фест" прочитає ваші міркування. Віка Христенко напевне це читає. "Фест" не дуже цікавить юридична сторона питання, а естетична.

Там картинка має бути змінна відповідно до пори року. Все це не торкається фасаду, а розміщується на віддалі", -- пояснила Лілія Онищенко.

Нагадаємо, що напередодні Господарський суд Львівської області ухвалив рішення про те, щоб зобов'язати орендаря будинку, "Холдинг емоцій "Фест!", привести зовнішній вигляд будинку на вулиці Сербській, 3 до початкового вигляду. Очевидно, що завіса має бути на час реставрації будівлі.

Довідка

Колишня кам'яниця Петровичівська -- археологічні дослідження на ділянці, проведені у 2007 р., виявили фрагменти забудови XV–XVI ст., зокрема, готичний портал та давню систему водовідведення. Дані розкопок засвідчили, що розташування ділянки – відтак і первісна планувальна структура будинку – відрізняються від парцеляції та плану наступного періоду.

В історичних документах кам’яниця на місці сучасного будинку № 3 на вул. Сербській вперше згадується в середині XVI ст. Із XVII ст. за нею закріпилася назва “кам’яниця Петровичівська”, що походить від прізвища власника – міщанина вірменського походження. На той час це була тривіконна чиншова кам'яниця, побудована на дуже вузькій ділянці. Проїзні сіни займали майже всю ширину фасаду. Світлицю (“велику ізбу”) влаштували на другому поверсі. В описі ділянки, складеному 1686 р., згадується дерев’яний будинок з коморою для приготування хмелю, розміщений у задній частині. Пивниці, розташовані на всій території ділянки, вказують на наявність у давні часи “індермаху” (тильного будинку).

Згідно з описом 1712 р., кам'яниця була триповерховою, у світлиці на другому поверсі містився шинок, третій поверх винаймали для помешкань. На подвір'ї була обладнана броварня.

У 1713–1714 рр. кам’яницю піддали ґрунтовній реконструкції. Очевидно, з цього часу походила й бічна офіцина (флігель). Авторство проекту правдоподібно належить одному з майстрів львівського будівельного цеху Войцеху Зичливому (Zyczliwy).

У 1863 р. здійснили наступну з документально зафіксованих реконструкцій. 1873 р. добудували тильну офіцину, з’єднавши її з бічною.

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Новини

За кавою

Дехто вважає Ляну Мицько "Рок-міс Львів" і навіть "Новою королевою Львова"
Зірка Баварської державної опери готує для львів'ян музичний "мікс" з творів українських і західноєвропейських класиків